Vizităm Sparta antică
749 aprecieri de la 760 cititori
Despre Sparta sunt convins că nu trebuie să explic prea multe, fiecare dintre voi cunoaște câteva informații despre importanța Spartei în antichitate.
Pe scurt însă, Sparta era caracterizată de o cultură războinică. Războinicii spartani profesioniști și bine pregătiți (hoplite), cu mantiile lor roșii distincte, părul lung și scuturile gravate cu semnul lambda au fost probabil cei mai buni și mai temători luptători din Grecia, luptând cu distincție la bătălii cheie precum Thermopile și Plataea la începutul secolului V î.Hr..
Tradiția antică spune că 300 de spartani au reușit să țină în frâu mai mult de 1.000.000 de persani timp de 3 zile și 3 nopți la bătălia de la Thermopile din anul 480 î.Hr. Această ispravă a dat curaj grecilor, care, un an mai târziu, au reușit să învingă imensa armată persană la bătălia de la Platea.
Sparta a fost de asemenea, un membru important al forței elene care a participat la Războiul Troian. Regele spartan Menelaos a instigat războiul după ce prințul troian Paris i-a răpit soția, pe Elena. Statuia Regelui Leonidas din Sparta, a fost ridicată în 1968, în fața unui stadion de fotbal. Conform istoricului Plutarch, când perșii au atacat la Thermopylae și le-au spus spartanilor și aliaților lor să-și depună armele, răspunsul lui Leonidas, imortalizat sub picioarele sale, a fost „ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ” („Vino și ia-le”). Observații personale:
Situl arheologic este 90% îngropat, plini de măslini, puține vestigii arheologice au fost aduse la lumină, dar accesul este gratuit.
Nu ai de unde acolo să-ți iei apă, așa că mergeți pregătiți.
Muzeul mic și cu puține exponate însă destul de valoroase. (6euro/pers)
Nu am făcut poze în muzeu pentru că am filmat (vezi video-ul de mai jos).
Cel mai important exponat pare a fi statuia lui Leonidas (deși nu se știe sigur dacă ar fi el)... A meritat sacrificarea unei zile de plajă și bălăceală pentru a vizita Sparta însă nu m-aș caza acolo pentru asta. Ne-am întors pe autostradă la Kalamata mai mult să vedem cum arată, deși este cu plată.
749 aprecieri de la 760 cititori
anterior:
EO82 drumul spre Spartaurmător:
Vizită la Cetatea Micene
Nu puteam rata o vizită la Cetatea Micene și mormântul lui Agamemnon
vezi detaliiGrecia
Sparta a fost un oraș-stat din Grecia antică, în peninsula Peloponez, situat pe râul Eurotas fiind una din cele mai importante cetăți, alături de Atena.
Hai cu Busa prin lume!
Eu sunt Sorin și îți urez BUN VENIT pe canalul HayabusaTravels, locul unde vei găsi motovloguri serioase despre motociclism,
călătorii cu motocicleta și alte subiecte adiacente.
Abonează-te și apasă clopoțelul pentru a fi notificat ori de câte ori postez.
Abonarea este gratuită!
Vizionare placută!
Motocilism:
Reguli pentru începători
Nimeni nu-și dorește să experimenteze un accident însă puțini aleg să accepte că accidentele nu se întâmplă din neant.
detalii