Gobekli Tepe: primul templu al omenirii!
274 aprecieri de la 289 cititori
Astăzi este ziua cea mare. Parcă era ceva în aer.
Înfulec rapid micul dejun numai cu gândul că, în sfârșit voi ajunge la Gobekli Tepe. Motivul principal al acestei călătorii.
Ieșim repede din oraș (sunt indicatoare peste tot) și cât ai zice pește, ajungem la locație. Nici n-am simțit drumul până acolo.
Aflăm că-i închis oficial, dar se poate vizita. Ar fi costat 50 de lire să vizitezi. Dar acum accesul a fost liber.
Din parcarea auto (unde se afla și muzeul), urci mai sus și, după ce treci de stația de taxare, vei aștepta un microbuz care să te ducă până sus la atracția principală.
Poți merge și pe jos. Dar e gratis cu microbuzul. Nu uitați că locatia este oficial închisă, asta ca să vedeți despre cum se face turismul în Turcia.
A nu se vizita vara căci temperatura sare de 60 de grade, conform celor spuse de vânzătorul de la magazinul de suveniruri.
Apropos: vânzătorul de acolo este proprietarul terenului, fiind nepotul acelui fermier care-a descoperit din greșeală unul din stâlpii care ieșeau afară din pământ. S-a dus repede și-a anunțat autoritățile care însă n-au dat așa de multă importanță locației.
9000 de ani a stat îngropat, pâna în 1963...
Erau ocupați atunci cu săpăturile la Nevali Cori, o locație "mai tânără" care, ulterior a fost scufundată sub ape când s-a dat în folosință Barajul Ataturk.
Dar îi întețegem având în vedere că la Nevali Cori s-au descoperit primele semințe de grâu domesticit din lume!!
Deși octombrie, am prins peste 25 de grade însă bătea vântul destul de tare.
După cum am spus, oficial locația este închisă și asta datorită unor infiltrații de apă în acoperișul care abia ce fusese clădit de nici doi ani. Se pare că Dorel are rude și în Turcia. Doi ani a stat închis pentru a se putea construi acoperișul.
Apoi a venit "lovitura de stat" și, din ce-am citit eu când făceam research-ul pentru a vizita în sfârșit locația, persoane care lucrau la acoperiș au fost arestați pentru participare la complot. Despre Gobekli Tepe sunt foarte multe de spus.
Cu o vechime de minim 12000 de ani, Gobekli Tepe este absolut fascinant.
În primul rând, vechimea construcției plasează Gobekli Tepe cu mult înaintea apariției scrisului, a olăritului, chiar și a roții. Stonehenge a fost construit cu 6000 de ani după Gobekli Tepe. Însăși piramidele egiptene au fost construite cu 4000 de ani după Gobekli Tepe. Și agricultura își datează originile după. Motivul abandonării locației Gobekli Tepe, speculează arheologii, o reprezintă chiar apariția agriculturii. Mai mult timp a trecut de la construirea Gobekli Tepe la inventarea cuvântului scris decât de la Sumer până astăzi.
Pentru ca nu s-au găsit oseminte umane, doar de animale, (peste 100 de mii de oase animale găsite până acum) teoria principală plasează Gobekli Tepe ca fiind un loc de întâlnire anuală/periodică între triburi cu scopul de a socializa, fiind și ocazia perfectă pentru a se întemeia familii noi. Avem deci o construcție imensă, care a tot fost îngropată pentru ca apoi, să se construiască alte cercuri peste cele vechi, deja îngropate. Arheologii spun că locația necesită minim încă 150 de ani de acum încolo pentru excavare completă! Toate imprejurimile sunt bogate în conținut arheologic. Problema cu Gobekli Tepe este una simplă: conform concepțiilor moderne bazate pe dovezi arheologice găsite în timp, oamenii de atunci nu erau în stare să poată construi așa ceva.
Gobekli Tepe a fost construit de omul cavernelor practic, vânători culegători care abia ieșiseră din ultima era glaciară. Pentru a putea construi așa ceva, este nevoie de socializare, matematică, organizare și un nivel de gândire despre care oamenii de știință credeau că au aparut mult mai târziu datorită apariției agriculturii.
Devreme ce nu mai trebuie să umblii de nebun toată ziua pentru a găsi mâncare, era și normal că începeau să aibă timp pentru construcții care să serveasca fie nevoilor sociale, fie religioase sau, pur și simplu, calendare care să le spună când e vremea de plantat, cules etc. Nici 5% din sit nu a fost excavat și se lucrează la doar patru cercuri din cele 20. Imaginați-vă ce se va mai descoperi în timp.
Eu continui "să stau cu ochii" pe această locație cu planul de a o revizita atunci când se mai face o descoperire majoră.
Este un loc fascinant, internetul fiind plin de informații, teorii și documentare. Înainte de a pleca, stăm de vorbă cu vânzătorul despre care vă spuneam mai devreme. Ne povestește cum a fost descoperită locația de către bunicul său, cum a fost afectată zona de turiști, cum se lucrează arheologic și alte detalii pe care nu mi le mai amintesc. Confecționează manual din piatră, acele "turnuri", dar la mărime mai mică, de pus pe birou. 200 de lire mi se pare însă un preț prea piperat.
Poate dacă veneam cu avionul doar să vizitez locația era altceva, dar așa... mai avem lejer 2500 de km până acasă și nu-mi permit să dau 200 de lire pe un "turnuleț". Mi-aș fi dorit unul, totuși.
274 aprecieri de la 289 cititori
anterior:
Drumul spre Șanliurfaurmător:
Muzeul de arheologie Gobekli Tepe
Plecăm de la Mersin către Șanliurfa pe un drum absolut excepțional
vezi detaliiTurcia
Şanlıurfa este un oraș mare din sud-estul Turciei cu peste 500.000 locuitori al cărui nume inițial este Urfa, dar a fost transformat în Șanliurfa (Gloriosul Urfa) în 1984.
Este un oraș de o mare importanță istorică (în antichitate se numea Edessa), Urfa este orașul unde a locuit Profetul Abraham dar și unde a fost inventat alfabetul armean.
Turcia: 5000 km cu motocicleta
Aventuri în Turcia: 5000 km cu motocicleta: până la Harran și înapoi!
vezi turaHai cu Busa prin lume!
Eu sunt Sorin și îți urez BUN VENIT pe canalul HayabusaTravels, locul unde vei găsi motovloguri serioase despre motociclism,
călătorii cu motocicleta și alte subiecte adiacente.
Abonează-te și apasă clopoțelul pentru a fi notificat ori de câte ori postez.
Abonarea este gratuită!
Vizionare placută!
Motocilism:
Reguli pentru începători
Nimeni nu-și dorește să experimenteze un accident însă puțini aleg să accepte că accidentele nu se întâmplă din neant.
detalii